terápiás lehetőségek

Trigger- és tenderpont terápia

Mire való és hogyan zajlik a kezelés?

Ahhoz, hogy megértsük hogyan járulhat hozzá ez a módszer a fizioterápia sikerességéhez, tudnunk kell mik is azok a trigger- és tender pontok. A trigger pontok az izomzatban létrejövő feszültségi pontok, kis görcsös izomcsomók, melyeknek 2 fajtáját különböztetjük meg.
Az egyik az aktív triggerpont, mely nem csak mozgás során, hanem nyugalomban is fájdalmas és kisugároz egy meghatározott területre. A másik a látens vagy nyugvó triggerpont, mely esetében csak nyomás hatására jelenik meg a fájdalom és a kisugárzás. A tender pontok szintén érzékeny területek az izomzatban, de ezek még kezdeti stádiumban vannak és nem adnak kisugárzó tüneteket, azonban kezeletlenül triggerponttá alakulhatnak. Mind a trigger pontok, mind a tender pontok a fájdalom és mozgásterjedelem csökkenés forrásai lehetnek egy adott testtájon, melyeket fontos megszüntetni a normális funkció helyreállításához.

Mitől alakulhatnak ki triggerpontok?

 • az izomzat túlterhelése következtében
 • trauma, baleset hatására
 • tartós vagy hirtelen nagy stressz esetén
 • rossz testtartás, felborult izomegyensúly eredményeképpen
 • mozgásszegény életmód, ülőmunka miatt
 • gyulladásos problémák következményeképpen

A kezelés menete:
A módszer lényege elsősorban a fájdalmas pontok nyomás alá helyezése (melyet általában az ujjaimmal végzek, vagy mélyebben fekvő triggerpontok esetén különböző eszközök segítségével nyomok), de mielőtt ehhez hozzákezdenék, kézzel vagy masszázspisztollyal lazítom kicsit a környező, felületesebb izomzatot. Ennek köszönhetően javul a terület keringése és segíti az érintésre, nyomásra való ráhangolódást mind fizikailag, mind szellemileg. A terápia masszázsolaj vagy krémek használata nélkül történik, hogy a kezelt terület ne csússzon, lehetővé téve a pontos, stabil nyomás fenntartását. Fontos tudni, hogy az eljárás általában fájdalommal jár, de hatékonyan segít feloldani az izomfeszültséget és javítja az izomzat vérkeringését, melyet gyakran azonnal jelez a kezelt terület felmelegedése. A kezelés közben nem csak a nyomáspont területén jelentkezhet fájdalom. Nagyon gyakori, hogy a fájdalom vagy zsibbadás kisugárzik egy távolabbi területre a testen. Ez a kisugárzó fájdalom viszont megszűnik, amint a kezelt csomó kioldódik. A triggerpont terápia sok esetben nem hoz maximális eredményt egy alkalom alatt, ilyenkor szükségessé válik a kezelés megismétlése néhány alkalommal. Ezenkívül fontos a rendszeres nyújtás és a felbillent izomegyensúly helyreállítása gyógytornával, hogy a triggerpontok ne alakuljanak ki újra.
Fontos azonban megemlíteni, hogy tilos fájdalomcsillapító gyógyszer hatása alatt állni a kezelés során, mert elnyomhatja, torzíthatja a tüneteket, ami a kezelés sikertelenségét okozhatja!

Trigger- és tenderpont terápia költsége

9.500 Ft /Alkalom (+útiköltség Kiskőrösön kívül)
 • 50 perc
 • Hely: a beteg otthonában
 • Szükséges: kényelmes öltözet, törölköző
 • Egyéni, személyre szabott gyakorlatok
 • Készpénz vagy átutalás