terápiás lehetőségek

McKenzie terápia​

Milyen esetekben válhat szükségessé?

A McKenzie terápia egy speciális módszer, mellyel az esetek nagy részében hatékonyan kezelhetőek a nyaki-, háti-,  vagy ágyéki porckorong kitüremkedések. Az időben megkezdett gyógytornával gyakran elkerülhető a folyamat romlása, vagyis a porckorong sérvesedése és így sok esetben a műtét is.

De mi is az a porckorongsérv?

A köznyelvben tévesen gerincsérvként ismert állapot valójában egy vagy több porckorong kóros állapotát takarja. A gerincoszlopunkat csigolyák és porckorongok alkotják váltakozva egymással. A csigolyák csontos képletek, a porckorongok viszont rugalmasak. Ez a két eltérő struktúra teszi lehetővé, hogy gerincünk kellően stabil legyen, ugyanakkor megfelelő mértékben mozgékony is. A porckorongok egyik legfontosabb feladata a járás, futás, ugrás közben létrejövő rezgések csillapítása, mely különleges felépítésének köszönhető.
A porckorongok belsejét egy kocsonyaszerű mag, úgynevezett nucleus pulposus alkotja, melyet rostos gyűrűk, másnéven anulus fibrosusok vesznek körül. A porckorong a kor előrehaladtával, illetve a mozgásszegény életmódnak köszönhetően veszít nedvességtartalmából és elkezd degenerálódni, valamint ellapulni. Ha gyakran éri egyoldalú terhelés, az előbb említett rostok közül néhány kiszakad és a kocsonyás mag elkezd kifelé nyomulni az átszakadt rostokon. Ezt az állapotot még csak előboltosulásnak, orvosi nyelven protrusionak vagy bulging discnek nevezzük. Ám ha ezen a ponton nem avatkozunk közbe és a terhelés továbbra is fennáll, a legkülső gyűrűk is kiszakadnak, a mag pedig kitüremkedik, súlyos tüneteket okozva. Ezt nevezzük kiszakadt sérvnek vagy discus hernianak.

Milyen tüneteket tapasztalhatunk?

A fent említett állapotok a gerinc bármely szakaszán létrejöhetnek, mégis leggyakrabban a mozgékony nyaki vagy ágyéki (derék) szakaszon fordulnak elő. Vannak, akik csak „becsípődés” szerű érzésre, kiegyenesedési nehezítettségre panaszkodnak, másoknál a tünetek közé tartozik a helyi vagy valamely végtagba, esetleg gáttájékba kisugárzó fájdalom, mely lehet tompa vagy akár erős, égő, nyilaló érzés is. Gyakran kíséri zsibbadás, esetenként érzéskiesés a kisugárzási zónában, a legsúlyosabb esetekben pedig akár vizelet- vagy széklettartási inkontinencia is megjelenhet (Ilyenkor azonnal forduljunk orvoshoz!). A tünetek nagy részét az okozza, hogy az előboltosulás vagy a kiszakadt sérv eléri és nyomás alá helyezi a gerinccsatornából kilépő ideggyököt, mely ennek köszönhetően begyullad. Ha ez az állapot tartósan fennáll, az érintett ideggyök által beidegzett izmokban gyengülést, szélsőséges esetekben bénulást is megfigyelhetünk.
Fontos tehát, hogy ne halogassuk szakember felkeresését, mert rossz mozdulatokkal vagy pozíciókkal tovább ronthatunk az állapoton. Ilyenkor érdemes ortopéd orvost, reumatológust vagy idegsebészt felkeresni, aki általában MRI vizsgálatra küldi a beteget, majd a tünetek és az eredmény függvényében konzervatív terápiát, vagyis gyógytornát, súlyos esetben műtétet fog javasolni. Véleményem szerint, ha nincs azonnali műtéti indikáció (elviselhetetlen fájdalom, inkontinencia, bénulás) akkor mindig érdemes először a konzervatív terápiával próbálkozni. Sajnos sokan gondolkodnak úgy, hogy inkább a műtétet választják akkoris, ha nem lenne muszáj, mert azt gondolják ez gyorsabb és biztosabb módszer, illetve elkerülhető vele a gyógytorna. Ez azonban nem így van! Gyógytornára a műtét után is szükség van, többek közzött azért, hogy:

  • az izmok visszanyerjék megfelelő állapotukat,
  • a műtéti heg környékén ne jöjjenek létre szöveti letapadások,
  • elkerüljük egy újabb sérv kialakulását,
  • valamint hogy megtanuljuk milyen életmódbeli változtatásokra van szükség a jövőben.

De kanyarodjunk vissza a műtéttől a konzervatív kezeléshez, melynek hatékony módszere a McKenzie terápia.

Hogyan zajlik a McKenzie terápia?

Az első alkalom során kikérdezem a pácienst a tüneteiről és életkörülményeiről (munkájáról, napi aktivitásáról, általános egészségi állapotáról, esetleges társbetegségeiről, korábbi műtéteiről, baleseteiről), továbbá ha vannak, megnézem orvosi leleteit vagy MRI felvételét. Ezután egy részletes vizsgálatot követően – melynek során feltérképezem az érzékeny, fájdalmas területeket, a gerinc mozgásterjedelmét, valamint az esetleges egyéb tüneteket – speciális testhelyzeteket és gyakorlatokat javaslok, melyek segíthetik a tünetek csökkenését a porckorong állapotának javításán keresztül. A beteg minden esetben házi feladatot kap, melyet bizonyos időközönként otthon is végeznie kell, majd a következő alkalommal értékeljük ezek eredményességét és (szükség esetén módosítva a gyakorlatokon) folytatjuk a terápiát.
A McKenzie terápia tehát egy aktív módszer, ami azt jelenti, hogy a beteg a gyakorlatok segítségével önmagát fogja meggyógyítani, aktívan kiveszi a részét a terápiából.
Az interneten rengeteg videó kering arról, milyen gyakorlatokat végezzünk ha porckorong sérvünk van, de én mindenkit óva intenék ezektől. Nincs olyan általános gyakorlat, ami mindenkinek megfelelne. A terápiának mindig személyre szabottnak kell lennie, mert a feladatokat az fogja meghatározni, hogy a kitüremkedés milyen irányú és mértékű, valamint hogy melyik mozgásirányra csökkennek a tünetek. A nem megfelelő gyakorlatokkal sajnos ronthatunk is a helyzeten.

McKenzie terápia költsége

10.000 Ft /Alkalom (+útiköltség Kiskőrösön kívül)
  • 60 perc
  • Hely: a beteg otthonában
  • Szükséges: kényelmes ruházat, törölköző
  • Egyéni, személyre szabott gyakorlatok
  • Kézpénz vagy átutalás