terápiás lehetőségek

Konditermi órák

Milyen esetekben válhat szükségessé?

A konditermi gyógytorna a sportrehabilitáció egyik állomása. Gyakran fordulnak hozzám sportolók mozgásszervi sérülések, műtétek után, hogy biztonságosan visszenyerhessék izomerejüket, rugalmasságukat, állóképességüket, mielőtt visszatérnek a korábban űzött sportjukba. 
Az első néhány hétben vagy hónapban (sérüléstől, műtéti típustól függően) az egyszerű, ágyban vagy talajon végzett gyógytorna gyakorlatok dominálnak, minimális eszközigénnyel, mely általában a páciens otthonában megvalósítható. A rehabilitáció következő fázisában előtérbe kerülnek a saját testsúlyos gyakorlatok és egyre több hely, eszköz válik szükségessé ahhoz, hogy a fejlődés biztosított legyen. Ilyenkor szoktunk az otthoni gyógytornáról konditermi órákra váltani, ahol minden biztosított ehhez. Természetesen a terápia ilyenkor is az orvos által meghatározott ütemben folyik tovább, szigorúan betartva a megengedett mozgástartományokat,  mozgásirányokat, terhelési szinteket.

Az edzőteremben található géppark segít javítani a testi funkciókat, például az erőt, mozgékonyságot, egyensúlyt vagy a koordinációt, ezenfelül a mentális tréninget is biztosítja. Sportolók esetében nagyon fontos, hogy a rehabilitációban résztvevő szakemberek támogassák őket a betegségtudat leépítésében is. De mit jelent ez pontosan?

Sportsérülések után (függetlenül attól, hogy az illető hobbi- vagy élsportoló) gyakran kialakul egyfajta betegségtudat, ami negatívan befolyásolhatja a sportba való visszatérést. Ez azt eredményezi, hogy a sportolók elkezdenek túlzottan aggódni a jövőbeni esetleges újabb sérülések miatt, ami gátolja őket a teljes erőbedobásban és a sportteljesítményük visszaállításában. Ennek számos következménye lehet:

 • Rossz mozgásminták:
  A betegségtudattal küzdő sportolók gyakran kialakítanak kompenzáló mozgásmintákat, hogy kerüljék a sérült terület használatát, terhelését. Ezek a mozgásminták nem fiziológiásak és hosszú távon komolyabb problémákhoz vezethetnek, mivel rosszul használják testüket. Sokszor tapasztalható ilyen esetekben, hogy az elvileg ép izmok, ízületek is panaszossá válnak, mert a kelleténél nagyobb terhelés hárul rájuk.

 • Alulteljesítés:
  A sportoló a félelem miatt szándékosan visszafogja teljesítményét, ami lassítja a rehabilitációt és az erőnléti fejlődést.

 • Pszichológiai hatások: 
  A betegségtudat mentálisan kimerítő lehet, és a sportolók önbizalmának csökkenéséhez vezethet. Ez rossz hatással van a motivációra és a mentális egészségre.

 • Ismétlődő sérülések:
  Az előző sérülések okozta rossz mozgásminták és a fizikai alulteljesítmény növelik az ismétlődő sérülések kockázatát, ami további visszatartó tényező lehet.

Összegezve tehát a konditeremben végzett gyógytorna egy kiváló lehetőség, lépcsőfok ahhoz, hogy a sportoló visszanyerje erejét, állóképességét és a testébe vetett bizalmat, ami gyakorlatilag lehetetlen, ha az első 6 hét egyszerű, kíméletes gyógytornáját követve, rögtön a pályán találja magát.

Végezetül fontosnak tartom megemlíteni, hogy ez nem azonos a személyi edzéssel, melyet egészséges embereknek személyi edzők tartanak.  A konditermi gyógytorna olyan speciális mozgások sorozatából épül fel, melyek az adott sportra való felkészülést segítik és a felépülés végeztével a terápia is befelyeződik. Mire idáig jut a sportoló, elegendő információval rendelkezik arra vonatkozóan, hogy mit tehet azért, hogy elkerülje az újbóli sérülést és mik azok a gyakorlatok, mozgásformák amiket esetleg rendszeresen végeznie kell állapota fenntartásához.

Konditermi óra költsége

8.000 Ft /Alkalom (+konditerem belépő)
 • 50 perc
 • Hely: ShredX Fitness (Kiskőrös)
 • Szükséges: váltócipő, törölköző
 • Egyéni gyakorlatok
 • Készpénz vagy átutalás