terápiás lehetőségek

Egyéni gyógytorna

Mit érdemes tudni róla?

Az első terápiás alkalom egy konzultációt, állapotfelmérést takar, melynek során megbeszéljük mozgásszervi panaszait, társbetegségeit, áttekintem a problémával kapcsolatos orvosi dokumentációt, majd egy fizikális vizsgálat során tesztelem az izom-, ízületi funkciókat. A konzultáció során gyűjtött információkból felállítom a fizioterápiás diagnózist, ami a gyógytorna alapját fogja képezni.
A további alkalmak során megtervezem a páciensnek azokat a gyakorlatokat, melyek leginkább megfelelnek az egyéni szükségleteinek és a rehabilitációs céloknak, továbbá segítek a gyakorlatok helyes kivitelezésének elsajátításában. 

A gyógytorna hatékony módszer lehet:

 • izom-/ízületi sérülések esetén,
 • műtétek utáni felépülésben,
 • krónikus fájdalmak kezelésében,
 • az általános egészség javításában,
 • várandósság során vagy a szülés utáni regeneráció időszakában,
 • továbbá preventíven is kiválóan működő terápia, megelőzhetőek vele az inaktív életmódból fakadó egészségügyi problémák.

Az egyéni gyógytornák során (problémától függően) több féle módszert alkalmazok. Ezek lehetnek általános izomerősítő, illetve nyújtó gyakorlatok, de sok esetben szükség lehet speciálisabb módszerek alkalmazására, melyekről lentebb olvashat. A technikák lehetnek ugyan különbőzőek, de a közös bennük, hogy mind egyéni, tehát egyszerre egy emberrel foglalkozom és a feladatok személyre szabottak.

Szeretném kiemelni, hogy a fizioterápia csak akkor tudja elérni a kívánt célt, ha a beteg nem csupán a velem való találkozások alkalmával csinálja gyakorlatait, hanem önállóan is gyakorol a megbeszéltek szerint, valamint kiiktatja az életmódjából azokat a tényezőket, melyek miatt kialakult a problémája és amik esetlegesen fenn is tartják azt.

Core-stabilizáció

A módszer célja a megfelelő izomegyensúly felépítése a test központi részén, a has-, a derék-, a farizomzat, valamint a medencefenék izomzatában. Az erős és stabil törzs alapvető fontosságú a mindennapi tevékenységekhez és sportoláshoz is. Sokszor a hát- és derékfájás hátterében a gyenge, megrövidült vagy éppen túlnyúlt törzsizmok állnak, de a hanyag testtartás is általában ennek köszönhető.

Amennyiben nem találunk elváltozást a csontrendszerben, ízületekben (pl. porckorongsérv, scoliosis) gyakran ennek a rendszernek a helyreállítása megszünteti a panaszokat. A core stabilizációval nem csupán a törzs izmait erősítjük, hanem az egész testet is aktiváljuk, ugyanis a stabil core izomzat segít a test összes mozgásának hatékonyabbá tételében. A sportolók hatékonyan alkalmazzák ezt a módszert teljesítményük javításához, valamint egyensúly és koordináció fejlesztéshez.
Ugyanakkor fontos, hogy a gyakorlatok kivitelezését szakembertől sajátítsuk el, aki felhívja a figyelmet hibáinkra, ugyanis a helytelenül végzett core gyakorlatok tovább ronthatják a panaszokat (pl. fokozhatják a derékfájdalmat).

Autogén tréning

Az autogén tréning egy önhipnózis alapú relaxációs technika, melyet a híres német pszichoterapeuta, Johannes Heinrich Schultz fejlesztett ki. Célja az elmélyült relaxáció és a testi-lelki kiegyensúlyozottság elérése, a stressz csökkentése és az öngyógyító képesség fokozása. A technika lehetővé teszi, hogy az egyének megtanulják befolyásolni testük fiziológiai folyamatait, például a pulzust, a vérnyomást és a légzést. Ezenkívül segít csökkenteni a szorongást, alvászavarokat és az érzelmi feszültséget.

Felmerülhet a kérdés, hogy hogyan is kapcsolódik ez a fizioterápiához. Holisztikus szemléletűnek vallom magam és a szakmában eltöltött évek során azt tapasztaltam, hogy a testi-, lelki- és szellemi folyamatokat nem lehet élesen elválasztani egymástól és csak az adott testrészt, panaszos testrészt kezelni. Annál is inkább, mert a test alap izomtónusát az idegrendszer szabályozza. Tehát már itt is megmutatkozik, hogy az állandósult negatív stressz egy általánosan feszesebb izomzatot fog eredményezni, ami rengeteg probléma forrása lehet. Amikor ilyen esetekkel találkozom, érdemesnek tartom kiegészíteni a gyógytornát autogén tréninggel.

Medencefenék fizioterápiája

A köznyelvben gátizomtorna néven ismert ez a módszer, mely a medencefenék izmainak erősítésére és a perineális terület egészségének javítására összpontosít.
Leggyakrabban:

 • inkontinencia (vizelet-/széklettartási problémák) kezelésére,
 • méhsüllyedés vagy hüvelyi prolapsus esetén,
 • terhesség során, illetve a  szülést követő rehabilitáció részeként,
 • gyakori húgyúti fertőzések visszaszorítására,
 • az izomzat rendellenességeiből fakadó szexuális zavarok enyhítésére használják.

A medencefenék gyógytornája rendszerességet és elkötelezettséget igényel a javuláshoz, napi szintű gyakorlás nélkül a kívánt hatás is elmarad. A helyes gyakorlatok megtanulása és a szakember felügyeletével végzett terápia segíthet a legjobb eredmény elérésében. 
A medencefenék izmok erősítése része a core stabilizációs gyakorlatoknak is, ugyanis ezen izmok is hozzájárulnak a törzs stabilitásához azáltal, hogy megerősödve képesek megbirkózni a rájuk nehezedő kismedencei szervek súlyával és megtámasztják azokat.

Első alkalom költsége

10 000.Ft (+útiköltség Kiskőrösön kívül)
 • 80 perc
 • Hely: a beteg otthonában
 • Szükséges: orvosi dokumentáció, kényelmes öltözet
 • Állapotfelmérés, konzultáció, terápiás terv felálllítása
 • Készpénz vagy átutalás

További alkalmak költsége

8000.Ft /Alkalom (+útiköltség Kiskőrösön kívül)
 • 50 perc
 • Hely: a beteg otthonában
 • Szükséges: kényelmes öltözet, törölköző
 • Egyéni, személyre szabott gyakorlatok
 • Készpénz vagy átutalás